Verenigde Staten
Wijnregio's
De wijnbouw in Amerika is relatief jong, maar heeft toch al aardig wat crisissen doorstaan. De grootste schade betrof de vernietiging van de wijngaarden door de druifluis, eind 19e eeuw. Na de druifluis volgde in 1920 de drooglegging, het algehele verbod op alcohol in de Verenigde Staten. Deze drooglegging resulteerde in een bloeiende illegale handel. In 1933 werd het verbod weer opgeheven. Toen volgde de crisis van de jaren dertig en aansluitend WOII. Uiteindelijk bleven een handjevol wijnhuizen over die het vervolgens moesten opnemen tegen de groeiende import van Europese wijnen.
De belangrijkste wijnregio in Amerika is Californi?. De wijnbouw kwam hier op gang rond het jaar 1769, toen Spaanse monniken wijnstokken meenamen vanuit Mexico. Het totale wijngaardoppervlak is inmiddels uitgegroeid tot circa 208.000 hectare. Californi? kent een groot aantal microklimaten en bodemsoorten. De diversiteit aan wijn is enorm. Veel subregio?s als Napa Valley, Sonoma Valley, bezitten een grote internationale bekendheid.
Een aantal druivenrassen genieten een grotere populariteit. Chardonnay en Cabernet Sauvignon zijn heer en meester met Merlot en Zinfandel als runner-ups. Pinot Noir, Syrah, Petite Syrah, Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Viognier winnen aan betekenis.
Andere bekende wijnregio?s in de VS zijn Washington en Oregon. Deze liggen ten noorden en noordoosten van Californi?. Door een andere bodemdiversiteit en een meer noordelijke ligging specialiseert elk gebied zich in bepaalde druivenrassen. Voor Washington gelden de Bordeauxvari?teiten als belangrijkste druivenrassen. Vooral witte wijnen zijn in de meerderheid met de Riesling als belangrijkste druif. Overige witte druivenrassen zijn de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon en Gew?rztraminer. Verder wint de Syrah de laatste jaren sterk aan populariteit.
Tussen de Stille Oceaan en Washington ligt Oregon. De invloed van de zee is hier bepalend voor het klimaat. De koele zeewind tempert het klimaat. Koele klimaatrassen, waaronder Pinot Noir en Chardonnay, doen het hier goed.
Aan de oostkust van de VS liggen de gebieden New York State en het Finger Lake District. De hiervan afkomstige wijnen bereiken niet de kwaliteit om werkelijk internationaal door te breken. Dit is vooral te danken aan een korter groeiseizoen en een beduidend vochtiger klimaat, waardoor de druiven zich hier niet optimaal kunnen ontwikkelen.
Landinwaarts vindt ook wijnbouw plaats, waaronder in Texas, Nebraska en Kentucky. Echter de wijnbouw hier is voornamelijk gericht op lokale consumptie.
American Viticultural Areas (AVA)
Amerika kent net als Europa een gecontroleerde herkomstaanduiding. Sinds 1983 is dit classificatiesysteem "American Viticultural Areas" bindend. Dit systeem bepaalt o.a. de voorschriften met betrekking tot de herkomstaanduiding op het etiket, het jaartal en de gebruikte druiverassen.