zoek wijnen
Facebook Twitter

Wijnzoeker

{"2":{"29":"Friuli-Venezia","27":"Piemonte","23":"Veneto","22":"Toscane","26":"Apuli\u00eb","293":"Sicili\u00eb","294":"Abruzzo","317":"Umbri\u00eb"},"13":{"43":"Marlborough"},"302":{"303":"Thracische Vallei"},"4":{"51":"Minho","53":"Lisboa","50":"Alentejo","63":"Dao","30":"Porto","54":"Madeira"},"7":{"35":"Mendoza"},"6":{"33":"South Australia","278":"South East Australia"},"1":{"14":"Languedoc en Roussillon ","15":"Bourgogne","16":"Beaujolais","17":"Rh\u00f4ne","18":"Bordeaux","19":"Champagne","20":"Loire","21":"Alsace","57":"Zuidwest-Frankrijk","319":"Gascogne"},"10":{"38":"Mosel","45":"Pfalz","44":"Rheinhessen","46":"Franken","47":"Baden"},"5":{"31":"Swartland Region","32":"Wes-Kaap","34":"Stellenbosch"},"8":{"36":"California"},"11":{"60":"Kremstal","286":"Burgenland"},"3":{"55":"Jumilla","56":"Pened\u00e8s","59":"Castili\u00eb-La Mancha","49":"Rioja","52":"Rueda","61":"Ribera del Duero","272":"Cataloni\u00eb","274":"Valencia","276":"Jerez de la Frontera"},"289":{"290":"Bedrukte wijnkisten"}}
x

Porto

Producenten

De Douro regio strekt zich uit langs de gelijknamige rivier de Douro, vanaf de stad Regua tot aan de Spaanse grens. Het gebied bestaat uit drie subregio’s: Baixo Corgo, de Cima Corgo en de Douro Superior. In oppervlakte beslaat het gebied 250.000 ha. waarvan circa. 40.000 ha. aan wijngaarden.

Geschiedenis
De Romeinen introduceerden hier de wijnbouw. Uit archeologische vondsten, daterend uit 219 voor Chr., vond men sporen van stenen vaten voor het treden van de druiven en stenen amforavazen voor de gisting en opslag. In de 15e en 16e eeuw steeg de vraag naar zwaardere wijnen. Deze waren erg in trek voor consumptie tijdens de zeevaart. Dit gaf een impuls aan de verdere ontwikkeling van de wijnbouw. Om de wijn langer te conserveren werd er brandewijn toegevoegd aan de vaten. Hiermee was de eerste portwijn een feit. De ‘nieuwe’ smaak beviel zo goed, waardoor de vraag naar versterkte wijn toenam. De afname van vooral Engelse handelaren in de tweede helft van de 17e eeuw, zorgde voor een bloeiende handel in Port. In de 18e eeuw volgde de invoering van een classificatiesysteem.

Douro, laatste 10 jaar
Gedurende de laatste 10 jaar is er veel veranderd in de Douro. Subsidies van de EU maakten het mogelijk om nieuwe wijngaarden aan te leggen. De productie van stille wijnen nam toe. Door het gebruik van moderne keldertechnieken, waaronder het gebruik van temperatuurgecontroleerde vaten voor de gisting, pneumatische persen (voor een ultrazachte persing van de druiven) en door de toepassing van (nieuwe) eikenhouten vaten voor de rijping, steeg de kwaliteit van stille wijnen. Ondanks de modernisering zijn veel wijnmakers sceptisch gebleven als het gaat om de invoering van vernieuwingen. Veel producenten blijven op traditionele wijze werken door o.a. vergisting in (open) houten kuipen en een langere vatrijping in de kelder.

Bodem & klimaat
De Douro is een ruig en bergachtig gebied. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen en graniet. Leisteen heeft als eigenschap dat het de warmte van de zon goed kan vasthouden om deze gedurende de nacht weer af te geven aan de druiven. Het klimaat in de Douro is extreem met hete, droge zomers en koude winters. Er kan hier ook sneeuw vallen. De berghellingen beschermen de wijngaarden tegen extreme weersinvloeden, zoals de Atlantische zeewinden. De wisselwerking van bodem en klimaat samen met de bijzondere druivenrassen dragen bij aan de unieke wijnstijl.

Druivenrassen
Bekende druivenrassen voor de portproductie zijn o.a.: Touriga Nacional, Touriga Francesca, Tinta Roriz, Tinta Barocca, Tinta Cão en de Malvasia (witte port).
Wist u dat in Nederland ongeveer 20 miljoen flessen port per jaar wordt gedronken!

Meer informatie www.wijnenuitportugal.nl