Quinta da Raza
Wijnen
Quinta da Raza bevindt zich in de subregio Celorico de Basto, gelegen in het zuidoosten van de regio Vinho Verde, grenzend aan de Douro regio. Het familiewijngoed stamt uit de 17e eeuw. Voorheen werden de druiven aan de plaatselijke coöperatie verkocht. Dom Diogo, de vierde generatie nam het bedrijf van zijn opa in 1987 over. Op aanmoediging van zijn vrouw en door het feit dat hij de beste druivenleverancier was bij de cooperatie, besloot hij vanaf 2000 zelf te gaan bottelen. Zijn vrouw Mafalda verzorgt de marketing en export. Het succesvolle bedrijf is inmiddels uitgegroeid met 40 hectare en een verkoop van 200.000 flessen.
Uniek terroir
De bodem in deze regio bestaat voornamelijk uit graniet, maar in deze subzone is ook schist en klei te vinden. Uniek voor deze regio! De wijngaarden van Quinta da Raza liggen op heuvels op een - voor deze regio - ideale hoogte van gemiddeld 250 meter, nabij de rivier de Tamaga. Deze rivier stroomt, in tegenstelling tot de meeste rivieren in Portugal, van noordoost naar zuidwest in plaats van oost naar west. Samen met de westelijk gelegen bergen zorgt dit voor een karakteristiek microklimaat waar de invloed van de Atlantische Oceaan met de nodige aanvoer van regen minder invloed heeft. De beschutte ligging zorgt voor een iets hogere temperatuur, waardoor de druiven gemakkelijker rijpen.
Prijswinnaars
De wijngaard Quinta da Raza viel meerdere malen prijzen. In 1999 tijdens het Spaanse evenement, 'Fair of Galiza', waar de Raza-wijngaard werd verkozen als 'beste wijngaard' uit een selectie van Spaanse en Portugese deelnemers. De wijngaard werd achtereenvolgens bekroond met een zilveren medaille in: 2002, 2003, 2007 en 2009 tijdens de wijncompetitie, 'Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes' (CVRVV). Tevens ontving de Quinta da Raza De CVRVV kende in 2008 aan de eigenaar, Diogo Teixeira Coelho, de oorkonde toe: "Beste Wijnproducent van het Jaar."
Vinho Verde (DOC)
De herkomstbenaming Vinho Verde geldt voor zowel witte, rode als roséwijn. Echter in de export is uitsluitend de witte variant populair. De rosé- en rode exemplaren zijn te astringent van karakter, waardoor er buiten Portugal zo goed als geen markt voor te vinden is.
Karakter Vinho Verde
De witte Vinho Verde is daarentegen een heerlijke, frisse wijn met vaak een laag alcoholpercentage. Kenmerkend voor Vinho Verde is het licht parelende karakter, wat veroorzaakt wordt door een klein beetje CO2 (koolzuurgas), dat tijdens de botteling aan de wijn wordt toegevoegd. Afhankelijk van de gebruikte druivenrassen kent Vinho Verde een floraal of een fruitig aroma. Soms is een combinatie van beide elementen terug te vinden in de smaak. De wijn bezit een fris, jeugdig en levendig smaakkarakter. Een subregio in Minho is Monção waaruit uitsluitend Vinho Verde afkomstig is van 100% Alvarinho.
Meer informatie www.quintadaraza.pt/en/