Madeira
Madeira behoort tot de categorie versterkte wijnen en is afkomstig van het gelijknamige eiland Madeira.
Uniek productieproces
Het belangrijkste kenmerk van Madeira is het bijzondere productieproces, de methodes estufagem of canteiro, waaraan de Madeira zijn unieke aroma- en smaakkenmerken ontleent. Dit ‘verwarmings’ proces vindt plaats nadat de wijn, afhankelijk van het smaaktype, gedurende of aan het eind van de vergisting, is versterkt met wijnalcohol (96% vol.).
Methode estufagem
De estufagem methode vindt plaats in roestvrijstalen (inox) vaten. De opwarming van de jonge wijn vindt plaats door middel van verwarmd water (45-90º C.) dat langs de vaten stroomt. Dit proces duurt maximaal drie maanden. Na het proces rust de wijn voor 90 dagen. De definitieve botteling vindt plaats twee jaar na oogstdatum, waarna de Madeira na 31 oktober van dat jaar op de markt komt.
Methode Canteiro
Bij de canteiro methode verloopt het verwarmingsproces op houten vaten, welke geplaatst zijn in het warmste deel van de kelder. De hiervan afkomstige Madeira’s ondergaan een oxidatieve rijping van minimaal 3 jaar. De typerende smaak is rijk en intens van karakter.
Diverse smaaktypes
De diverse smaaktypes zijn verder onder te verdelen in Frasquira of Vintage (vatrijping minimaal 20 jaar), Colheita (vatrijping minimaal 5 jaar). Beide soorten zijn voor min. 85% afkomstig uit één oogstjaar en afkomstig van één of meerdere druivenrassen. Het type Solera ondergaat een apart proces, vergelijkbaar met de solera methode uit Jeréz. De Madeira, gemaakt volgens het canteiro proces, rijpt minimaal vijf jaar op vat. Tijdens de jaarlijkse botteling mag er niet meer dan 10% uit de vaten worden afgetapt, waarna deze worden bijgevuld met jonge Madeira.