Dao
Producenten
De wijnregio Dao ligt in het midden van noordelijk Portugal. Omringd aan drie kanten door de granieten bergketens van de Serra da Estrela, Serra do Caramulo en Serra da Nave op een plateau groeien de stokken. De regio ondervindt veel regenval in de wintermaanden en lange warme en droge zomers tot aan de oogsttijd. De regio's wijngaarden groeien op zanderinge goed gedraineerde grond bovenop granieten gesteente.
Er zijn zeven subregio's binnen het Dao gebied: Alva, Besteiros, Castendo, Serra da Estrela, Silgueiros, Terras de Azurara, Terras de Senhorim.
Het gebied bied huis aan enkele dozijnen nationale druivensoorten, maar de meeste wijn wordt gemaakt van de Touriga Nacional, Tinta Roriz, Jaen, Alfrocheiro Preto en Encruzado. 80% rood hiervan moet minstens 20% bestaan uit Touriga Nacional. Enkele van de top Dao wijnen mogen de 'erkenning' Dão Nobre (nobele Dao) drage, een andere "Reserve" type is "Garrafeira" hiervan moet de alcoholpercentage minimaal 13% zijn en minimaal 2 jaar houtlagering hebben gehad. De maximale opbrengst per ha in DAO is 70 hl/ha.
De rode wijnen hebben over het algemeen een hoog tanninegehalte door de verlengde periodes van inweking tijdens het wijnmaken. Veel producenten maken gebruik van zowel Frans als Portugees eiken. De stijl wordt beter en beter met een aantal producenten die meer fruitige type wijnen produceren met zachtere tannine.
Vroeger stonden de witte wijnen bekend als over ge oxideerde wijnen en vol. Tegenwoordig is de stijl fris, fruitig en zeer aromatisch. De Encruzado wordt voornamelijk gebruikt voor wit waarvan enkele geblend met Malvasia Fina en Bical. Opnieuw moeten de 'Garrafeira' typen minimaal 12% vol hebben en minimaal 6 maanden houtlagering. De maximale opbrengst voor witte druiven is 80 hl/ha.