Nieuw Zeeland
Wijnregio's
Nieuw Zeeland staat bekend als een klein land maar van het noorden tot het zuiden is het toch nog een slordige 1600 kilometer lang. Het bestaat uit het noorder- en het zuidereiland. Naast de vele schapen op het eiland zijn appels en kiwi's een belangrijk exportproduct. Wijnbouw is nog maar een jaar of 30 bekend op het eiland. Dit groeit echter zeer snel. Het totale wijngaardoppervlak is al meer dan 17000 hectare. Niet alle druiventelers zijn ook wijnproducent. De meeste verkopen hun druiven.
In 1819 werd door een Engelse dominee voor het eerst een wijnstok geplant op het eiland. Een andere engelsman James Busby wordt gezien als de eertse die er ook wijn van maakte en dit verkocht aan de Engelse troepen.
Het grootste deel van de 20e eeuw werden er laffe zoete wijnen in Nieuw Zeeland geproduceert, het land heeft veel moeite gehad om zich aan te passen om droge witte wijnen te gaan produceren. Hiervoor was het toenmalige veel aangeplante Muller Thurgau niet geschikt maar men koos voor de Sauvignon Blanc, men kwam er achter dat deze vooral in Marlborough tot ongekende kwaliteitshoogte kan stijgen!
Op het noordereiland onderscheiden we de volgende wijngebieden:
Hawke's Bay, Gisborne, Auckland, Wairarapa en Waikito Bay.
Het zuidereiland kent de volgende regio's: Nelson, Canterbury, Otago, Waitaka en Marlborough.
Nieuw Zeeland een wijnland met een grote toekomst!