Torr dell'Elmo
Torr dell'Elmo is een familiebedrijf dat werd opgericht in 1950. Inmiddels is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste mousserende wijn producenten. De druiven komen uit de regio Veneto, Marche en Piemonte. De verwerking vindt plaats in de regio Marken/Marche.
Veneto
Veneto behoort tot de belangrijkste wijnregio's van Italië. Het gebied spant de kroon als het gaat om de wijnproductie (ca. 300 miljoen flessen/jaar). Bekende wijnen als Valpolicella, Soave en Bardolino komen hier vandaan. Deze wijnen zijn zowel in positieve- als negatieve zin bekend, door het hoge aandeel aan massaproductie wat onder deze naam op de markt verschijnt.
Piemonte
Piëmonte ligt in het noordwesten van Italië en grenst aan de Zwitserse en Franse Alpen. De hoofdstad is Turijn (Torino). In het noorden grenst Piëmonte aan Zwitserland, aan de zuidkant door de Alpi Ligure die de regio daarmee beschermen tegen het zeeklimaat ten gunste van het continentale klimaat. Al in de oudheid werd er in Piemonte wijn verbouwd, binnengebracht door de Grieken via de havens van Ligurië. Sindsdien is Piemonte als wijnregio uitgegroeid tot één van de belangrijkste van Italië met meerdere DOCG’s, de hoogste kwalificatie voor Italiaanse wijn.
De Marken
Het landschap in de regio Marche is zeer gevarieerd. Vanaf de Apennijnen (bergketen) rolt het landschap in oostelijke richting uit tot aan de Adriatische zee. Het gebied is voornamelijk heuvelig en bezit een dramatische kustlijn van rots- en zandstranden, geliefd onder toeristen. De regio bezit een rijke cultuur aan wijn- en landbouw.
Groei
Torr dell'Elmo startte met de productie van mousserende wijnen in de jaren 50. In de jaren '70 volgde een uitbreiding naar mineraalwater en in de jaren '90 kwam daar de productie van stille wijnen bij.
Mousserende wijn
De productiemethode van de mousserende wijn heeft men te danken aan de Italiaanse M. Martinotti (directeur van het Koninklijke Laboratorium van de Wijn), die de methode van gisting op tank rond 1895 ontwikkelde. Na 1900 was het M. Charmat die hierop patent aanvroeg.
Productiemethode
De beste wijnen worden geselecteerd en vervolgens onder druk en thermische controle geplaatst. Na toevoeging van de liqueur de tirage, een combinatie van gist en suikers, wordt een tweede gisting op gang gebracht. Het aanwezige koolzuurgas dat hierdoor ontstaat zorgt voor de ‘prise de mousse’. De mousserende wijn (spumante) wordt vervolgens onder druk vanuit de tank op fles gebracht.
Het bottelproces van de mousserende wijnen gaat als volgt:
• Bottelen
• Afdekken
• Pasteuriseren
• Het etiketteren en in dozen doen van de flessen