Italië
Wijnland Italië behoort samen met Frankrijk tot de grootste wijnproducerende landen in de wereld. Het land kent een oneindige diversiteit aan druivenrassen. Klimatologisch en geografisch valt het land in te delen in diverse wijnzones, waaronder de Alpen, de Apennijnen en de Dolomieten. Deze doorkruizen het land van noord naar zuid en van oost naar west. Verder speelt de invloed van de zee een grote rol. Het oostelijk deel grenst aan de Adriatische Zee. De Mediterraanse Zee beïnvloedt het westen van Italië.
Invloed van meerdere culturen
De wijngeschiedenis gaat terug tot circa de 9e eeuw A.D. Archeologische vondsten geven aan dat de Etrusken de wijnbouw introduceerden. De Grieken volgden in een latere periode met de aanplant van druivenrassen in het zuidelijk deel. De Romeinen zorgden voor verdere verspreiding en ontwikkeling van de wijnbouw. Het land in het zuiden van Italië, d.w.z. Apulië, Basilicata en het noordelijk deel van Calabrië, werd door hun 'Oenotria' (wijnland) genoemd.
Van massawijn tot kwaliteit
Door de eeuwen heen werd er aan de wijnbouw nauwelijks aandacht besteed. Wijn was er voor de massa. De massa was arm en stelde als enige eis dat de wijn goedkoop moest zijn. Pas vanaf het begin van de jaren ’90 ging Italië een meer kwaliteitsbewuste route bewandelen. Een nieuwe wijnwet deed zijn intrede in 1992, de wet van Goria, vernoemd naar de toenmalige president. De wijn werd vanaf dat moment ingedeeld in kwaliteitsklassen, in overeenstemming met de Franse wijnwetgeving.
Indeling van de wijnwet
De wijnen werden ingedeeld in diverse kwaliteitscategorieën met als hoogste kwalificatie, de DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita). Net daaronder vallen de wijnen met DOC-status (Denominazione d’Origine Controllata), daarna IGT (Indicazione Geografica Tipica). De laagste categorie betreft wijnen die uit heel Italië mogen komen, de VDT (Vino da Tavola) wijnen.
Voor- en nadelen
De wetgeving kan soms ook belemmerend werken en geeft niet altijd een realistisch beeld van de kwaliteit. Toscane kent bijvoorbeeld wijnen die gemaakt zijn van internationale druivenrassen. De kwaliteit van deze wijnen is vaak heel goed en ze scoren wereldwijd vaak hoge ogen. Desondanks mogen deze wijnen geen hogere classificatie dragen, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de door de wijnwet voorgeschreven druivenrassen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de wijnen die de bijnaam ‘Super Tuscans’ dragen.
Indeling per regio
Een compleet overzicht van de indeling in DOCG, DOC en IGT per regio, uitgeven door
Enoteca Italiana - okt. 2010, vindt u hier.