Beaujolais
Producenten
De Beaujolais behoort officieel toe tot de Bourgogne en vormt de meest zuidelijke regio. In het noorden grenst het gebied aan de Mâconnais. In het zuiden aan de stad Lyon.
Beaujolais, speels, ongedwongen, plezierig
In veel opzichten wijkt het gebied af van de Bourgogne. De Beaujolais regio is speels, ongedwongen en plezierig. Eenzelfde omschrijving typeert de wijnen. Het gebied is onder te verdelen in twee subregio’s, de Haut- en Bas-Beaujolais.
Twee subregio's
Uit het noordelijk deel, de Haut-Beaujolais, komen de beste wijnen. De bodem bestaat hier voornamelijk uit graniet. Op dit type bodem voelt de Gamay zich helemaal thuis. In totaal liggen er 39 dorpjes die de naam Beaujolais-Villages mogen dragen. Binnen deze appellatie zijn er 10 dorpjes die hun naam apart op het etiket mogen vermelden, de Cru du Beaujolais. Van noord naar zuid zijn dat: Saint Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Regnié, Brouilly en de Côte de Brouilly. Enkele Cru-wijnen bezitten een verrassende bewaarcapaciteit.
Speciale wijnbereiding
Het unieke karakter van de Beaujolaiswijn ontstaat door een specifieke vorm van wijnbereiding. De druiventrossen gaan direct na de oogst in een afgesloten vat. Onder het gewicht breken enkele van de onderste trossen zachtjes open. Het vrijkomende sap begint te gisten waardoor naast alcohol, koolzuurgas (CO2) vrijkomt. Het stijgende koolzuurgas bereikt de overige druiventrossen, die onder inweking van de CO2-gassen beginnen te gisten. Het gistingsproces vindt hier van binnenuit de druif plaats. Het vrijgekomen sap bevat slecht een minimale hoeveelheid tannine en kleurstoffen. Hieraan ontleent de Beaujolais zijn typerende, speelse karakter.
Meer informatie www.beaujolais.com