Pfalz
De Pfalz heeft in de laatste 15 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De kracht van het succes is tweeledig. Enerzijds door een enorme toename van kwaliteitsproducenten, die tot de top van de Pfalz behoren. Anderzijds is het succes ook te danken aan de nauwe onderlinge samenwerking op het gebied van kennisuitwisseling tussen wijnproducenten.
Ligging
Het landschap van de Pfalz kenmerkt zich door schilderachtige dorpjes en op glooiende hellingen gelegen wijngaarden. De Deutsche Weinstrasse strekt zich uit over een lengte van 85 km zuidwaarts tot aan de grens met de Elzas (vanaf Bockenheim tot aan Schweigen). De cultuur in de Pfalz is het beste te omschrijven als Bourgondisch, waarbij het accent ligt op de regionale keuken met heerlijke streekgerechten, zoals Saumagen.
Subregio's
De regio is verder onder te verdelen in twee subregio’s. In het noorden ligt de Mittelhaardt-Deutsche Weinstrasse, tussen Neustadt en Bad Dürkheim. Het zuidelijk deel, de Südliche Weinstrasse, strekt zich uit van Bad Dürkheim tot aan de grens met de Elzas. De bodemvariëteit is ongekend gevarieerd in de Pfalz: van porfiergesteente, bontzandsteen, kalk, löss,mergel, graniet en zelfs leisteen.
Druivenrassen
Om die reden kent de Pfalz een grote verscheidenheid aan druivenrassen, waaronder Riesling, de belangrijkste druif, Scheurebe (kruising tussen Silvaner en Riesling), Weißburgunder, Grauburgunder, Rieslaner, Gewürztraminer, Muskateller, Chardonnay. Voor rode wijn zijn de belangrijkste druivenrassen de: Spätburgunder, Dornfelder en Sankt Laurent. Verder produceren veel wijnhuizen ook uitstekende Sekt, bereidt volgens de traditionele methode.
Klimaat
Het klimaat in de Pfalz is uiterst zonnig, wat mede te danken is aan de beschutte ligging dankzij het Haardgebergte en het Pfälzer Wald. Hier gedijen zelfs vijgen-, amandel- en palmbomen.
Wijnstijl
Door de vele uren zon bezitten de wijnen net wat meer body en vulling dan elders in Duitsland het geval is. Doorgaans zijn de wijnen droog van stijl. In vergelijking met de Elzas blijven de wijnen uit de Pfalz onmiskenbaar Duits, herkenbaar aan hun primaire fruitexpressie en frisse elegantie.