Mosel
De streek langs Mosel, Saar en Ruwer geldt als oudste Duitse wijngebied. De Romeinen brachten de wijnbouw in grote stijl naar de Moezel.
De Rieslingspecialisten
Talrijke vondsten, waaronder diverse pershuizen uit de Romeinse tijd, getuigen van de grote wijnbouwtraditie. Tegenwoordig bevindt zich de helft van de aanplant in percelen op steile hellingen met een stijging van meer dan 30% en in terrassen. Langs de Moezel tussen Perl en Koblenz, aan de Saar tussen Serrig en Konz, alsmede aan de Ruwer tussen Riveris en het stadsdeel Ruwer van Trier bebouwen ongeveer 5000 wijnboeren in 125 wijndorpen ruim 9000 hectare wijngaarden. Vaak onder moeilijke omstandigheden. Nergens anders ter wereld zijn zo veel steile wijngaarden te vinden als in het op vier na grootste wijngebied van Duitsland.
Subregio's
Het gebied is verdeeld in zes districten. Het district Burg Cochem aan de Benden Moezel wordt tegenwoordig vaak Terrassenmosel genoemd, omdat de wijnbouw er meestal alleen maar op terrassen mogelijk is. Hier bevindt zich ook de steilste wijngaard van Europa, de Bremmer Calmont. Het district Bernkastel wordt als Mittelmosel aangeduid. Het kerngedeelte van het gebied, met bekende gemeenten en wijngaarden. Ten zuiden van Trier begint de Obermosel. Het district Moseltor, een deel van de Obermosel, behoort tot het Saarland. Verder wordt wijnbouw bedreven in het district Saar, terwijl het Ruwerdal het kleinste deelgebied vormt.
Terroir
Leisteen en Riesling domineren de wijngaarden langs Moezel, Saar en Ruwer. Terecht beschouwen de boeren van de Moezel zich als Rieslingspecialisten. Die druif beslaat immers 5.000 hectare. De laat rijpende Riesling vindt hier ideale groeicondities. De beschutte ligging van het dal maakt de streek tot een van de warmste klimaatzones in Duitsland. De steile leisteenhellingen langs de rivieren slaan overdag de zonnewarmte op en geven die ’s nachts weer af. De wortels van de druivenstokken dringen meters diep de bodem in om mineralen en water te vinden. Wijnboeren kunnen van hun met de hand geplukte druiven unieke wijnen maken. Fijn, fruitig en met een enorme smaakdiepte bij een betrekkelijk laag alcoholgehalte – ideaal voor onbekommerd genieten.
De wijnen
Wereldberoemd zijn de edelzoete wijnen die ieder jaar bij veilingen recordprijzen halen. Maar ook liefhebbers van droge wijnen komen aan de Moezel aan hun trekken. Wijngoederen produceren er voortreffelijke, veelvuldig bekroonde ‘feinherbe’ en harmonieus droge wijnen.
Andere druiven completeren het aanbod. Rivaner blijft de op één na belangrijkste druif. Aan de Obermosel is met de Elbling een druif thuis, die hier wellicht al 2000 jaar geteeld wordt. Er worden frisse, fruitige, ongecompliceerde droge wijnen en sekt van gemaakt. In toenemende mate worden ook Weiss- en Grauburgunder, Auxerrois en Chardonnay aangeplant, die op kalkbodems uitstekende wijnen voortbrengen. Sinds het eind van de jaren tachtig komen er van de Moezel ook weer rode wijnen, met voorop Spätburgunder en Dornfelder.
Aantrekkelijke reisbestemming
Het gebied is een buitengewoon aantrekkelijke reisbestemming. Je kunt de streek leren kennen met gekwalificeerde WeinErlebnisBegleiter. Deze gidsen nemen hun gasten mee op bijzondere trips, laten de mooiste plekjes zien en zorgen voor bijzondere wijnbelevenissen.
Bron: www.duitsewijn.nl
Meer informatie via: www.msr-wein.dewww.msr-wein.de