Australië
Geschiedenis
In 1788 vond de eerste aanplant van wijnstokken plaats in Sydney. Deze voor de Australische wijnbouw historische plaats maakt nu onderdeel uit van een botanische tuin. De komst van Europese immigranten en de groeiende vraag naar wijn zorgde voor een uitbreiding van de wijnbouw. Zwitserse immigranten vestigden zich vooral in de Yarra Valley en immigranten van Duitse origine vestigden zich in het zuiden van Australië, met name in de wijnregio Barossa. De wijnbouw floreerde in de jaren 1870 – 1880 met veel aanplant van klassieke druivenrassen. Het merendeel was bestemd voor binnenlandse consumptie. Er was weinig tot geen export.
Epidemie
In 1877 vernietigde de druifluis phylloxera een groot deel van de toenmalige aanplant. Na de epidemie volgde een herstelperiode met de aanplant van wijngaarden in nieuwe gebieden, waaronder South Australia. De uitbreiding van wijngaarden resulteerde in een explosieve groei van de wijnbouw met als gevolg massaproductie.
Herstel
Verbeterde wijntechnieken in de wijnkelder leidde niet direct tot betere wijnen. Pas in het begin van de 20e eeuw werd men zich meer bewust van het werk in de wijngaard. De belangstelling voor de agrarische kant van het wijnmaken nam toe, waardoor de kwaliteit van wijn verbeterde. Een nieuwe wijnstijl bereikte de markt. In de jaren ’90 nam de internationale belangstelling voor wijn toe.
Wijnregio's
Australië kent ruim 60 wijnregio's. Mount Gambier is de meest recente regio die erbij is gekomen, gelegen in het zuidwesten van South Australia.
Invloed klimaat
De uitgestrekte ligging van de wijnregio's, van het zuidwesten tot het zuidoosten van het land, zorgt voor een grote diversiteit aan klimaatzones. De koele zones liggen vlakbij de kust waar de invloed van het zeeklimaat het grootst is. Druivenrassen als Pinot Noir, Riesling en Sauvignon Blanc doen het hier goed. Maar ook Cabernet Sauvignon, Syrah en Chardonnay gedijen hier uitstekend. Weliswaar wel vanuit een meer beschutte wijngaardligging en een andere bodemsamenstelling. Door de afkoelende werking van de zeewinden bezitten de druiven meer zuren en een grotere aromatische expressie.
Opkomst koele klimaatzones
De opkomst van de koele klimaatzones heeft ertoe bijgedragen dat er een grotere diversiteit aan wijnstijlen te vinden is in Australië. Van de oorspronkelijke gespierde exemplaren met veel alcohol en jammig fruit tot meer expressieve wijnen met een accent op fris fruit en een goede ruggengraat van zuren. Verder is het besef onder wijnmakers gegroeid dat de invloed van bodem en klimaat van groot belang is op de uiteindelijke kwaliteit van de wijn. Dit aspect heeft ertoe bijgedragen dat het karakter van een wijngaard een grotere rol is gaan spelen. Het aanbod aan ‘single vineyard’ wijnen is hierdoor toegenomen.
Australie actueel
Een keerzijde in de ontwikkeling van Australische wijn is de opwarming van het klimaat, waardoor Australië te kampen heeft met klimaatextremen. Periodes van grote droogte gaan over in overvloedige regenval met als gevolg destructieve overstromingen. Samen met een wisselende wereldvraag naar Australische wijn zorgt dit voor schommelende productiecijfers en prijzen. Waar Australië enkele jaren geleden kampte met productieoverschotten, geven de kleine oogstopbrengsten van 2009 en 2010, reden tot prijsstijgingen en een afnemende vraag vanuit het buitenland. Toch zal de reputatie van Australië als één van de meest innovatieve wijnlanden in de wereld niet zo snel veranderen. Het hoge niveau aan technische kennis van wijnmakers samen met een uitgekiend marketingbeleid en de groei aan diversiteit – ook in druivenrassen - en kwaliteit, zorgen ervoor dat Australië een wijnland van formaat zal blijven. De vooruitzichten voor 2011-2012 zijn uiterst positief met stabiele klimaatvooruitzichten en een gulle oogst.
Meer informatie www.wineaustralia.com