Mendoza
Producenten
Mendoza ligt aan de voet van het Andesgebergte, circa 960 km ten westen van Buenos Aires. Het vormt het economische hart van de Argentijnse wijnindustrie. Mendoza telt vijf verschillende subzones. Het ligt ongeveer even ver van de evenaar als de beste wijngebieden in Frankrijk, Italië en Californië. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 600 m en 1500 meter.
Naam
De provincie is vernoemd naar de gelijknamige hoofdstad Mendoza, waar ongeveer 111.000 mensen wonen. De provincie heeft een bevolkingsgrootte van ruim anderhalf miljoen.
Wijnproductie
Het gebied is bekend voor zijn wijnproductie. Mendoza levert ongeveer 80 procent van de totale wijnproductie van Argentinië.
Klimaat
Het klimaat is warm en droog. Irrigatie vindt plaats met behulp van het smeltwater vanuit de Andes. Hiervoor gebruikt men een eeuwenoud stelsel van kanaaltjes: de acéquias. Wijnbouw kwam op gang met de komst van kolonisten. Vele immigranten uit bijvoorbeeld Baskenland en Italië brachten hun eigen druivenrassen mee. De meeste druivenrassen zijn van Spaanse, Italiaanse en Franse origine, waaronder: Malbec, Cabernet Sauvignon, Syrah, Sangiovese, Tempranillo en Chardonnay. De wijngaarden liggen hoog op berghellingen, waardoor ze een goede zuurgraad opbouwen.
Specialiteit
De Malbec is uitgegroeid tot de nationale druif van Argentinië en vormt één van de specialiteiten. De Malbec bezit een dikke schil, waardoor het een hoge concentratie aan geur-, kleur- en aromastoffen bezit. Dit zorgt voor behoorlijk krachtige wijnen. Ze variëren van fruitrijk tot uiterst krachtige exemplaren met houtrijping.
Wijn en gerecht
Argentijnse rode wijnen passen, en vooral de Malbec, gaat voortreffelijk bij rood vlees (Argentijnse steak) en pasta's. De witte wijnen combineren afhankelijk van druivenras bij: salades, vis en wit vlees.